Aprendre sense fitxes: llengua

L’U. amb els seus 5 anys té les coses molt clares i sap molt bé què li agrada i què no. Amb la seva germana el curs de p5 que vam fer a casa, ja fa uns anys, va ser com una marató de fitxes, li encantaven!! Però a l’U. tot això de les fitxes no li interessa. Gens. Així que hem reduït al màxim l’ús del paper i el llapis per l’U. que sembla que li tingui alèrgia a aquests dos elements. De fet no és una complicació, és simplement una manera diferent d’aprendre. I ens hi estem adaptant la mar de bé!

Comencem un seguit d’entrades dedicades a aprendre sense fitxes, en aquest cas en relació a la llengua.

He de dir que tots aquests materials que veureu més a baix els utilitzem per repassar, recordar, i jugar amb conceptes que va treballar a l’escola, però d’una manera relaxada. La seva màxima obligació és JUGAR i CREAR (els seus invents, els seus dissenys, etc), experimentar amb diferents materials i disfrutar els seus interessos. I entremig de tot això fem el que veureu a continuació.

Materials que utilitzem per a la llengua catalana, castellana i anglesa:

Per les lletres el clàssic de casa és la caixa de sèmola, és una cosa que li encanta, i amb ella acabem dibuixant gairebé totes les lletres de l’abecedari, amb majúscula i minúscula (que per cert, a l’escola havien introduït la lletra lligada i ell m’ha demanat aprendre la lletra de pal minúscula) Aquí a vegades també repassem els números, però això ja no li agrada tant.

IMG_0591

IMG_0593

Sovint treiem les lletres de gomaeva minúscules i fem paraules, o les relacionem amb les majúscules de fusta que formen part d’un llibre d’encaixables de fusta.

També utilitzem puzzles de lletres amb el respectiu dibuix, en aquest cas és lletra lligada però veig que domina força. I després quan tenim totes les paraules formades les ajuntem en grups de dos o de tres i creem la Frase Boja, intentant que surti un disbarat amb la combinació resultant.

CAM01990

La capsa dels secrets, va fer molta il·lusió crear-la però no surt gaire a la llum, pobreta. Ja arribarà… suposo! Es tracta d’una capsa on hi tenim paperets, un bolígraf i un llapis, amb els quals poden fer missatges secrets per qui vulguin, notes divertides per amagar per la casa o una llista d’activitats que volen fer o la llista de la compra.

El quadern de grafomotricitat, un imprimible de la nostra Meni, que dóna molt de joc i ens va molt bé per adaptar l’exercici als gustos del moment.

CAM02034 CAM02033

En aquest moment, com podeu observar, estem en “modo Star Wars On” així que tot el dia parlem d’espases làser o de l’Anakin Skywalker abraçant el costat fosc de la Força (“però Mama, no li diem Darth Vader, ell en el fons és l’Anakin!!!”) Ai, ai, ai… que sembla que acabarà sent un friki d’Star Wars com el seu Tiet (amb carinyu, eh?)  😉

La Capsa de Paraules, on trobem petits retalls de fulls plastificats que han sobrat i que són una pissarra magnífica per repassar algunes paraules amb el retolador esborrable (si us hi fixeu a dalt a la dreta de la foto apareix un trosset de disfressa que portava l’U. en aquell moment, no se sap mai quan et pot agafar la inspiració!)

IMG_0603

Els quaderns d’activitats variades que va portar la Tieta dels Contes de l’editorial Combel, són molt entretinguts i a vegades venen de gust (aquí ja fem servir paper i llapis però d’una manera lúdica)

IMG_0558 IMG_0561 IMG_0559

Lectura

No li agrada llegir, i com vaig fer amb la seva germana quan feia p5, li respecto absolutament (de fet penso que no hauria d’haver après a llegir tan aviat, però és la dinàmica habitual del sistema educatiu actual) O sigui que fora lectura. Llegim contes. Molts! Li agraden molt els contes! Però els llegeixo jo. I ell escolta i mira. Per mi ja n’hi ha prou i per ell sembla que també. El més important és que vegi els contes com a petits móns plens de màgia i històries fantàstiques i no com un suplici. Ja arribarà el dia, com li va passar a l’O., que tindrà interès i ganes per llegir per si sol.

Aquests són alguns dels materials que fem servir a casa per aprendre sense fitxes. N’hi ha més però això serà en una altra entrada 🙂

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s